dijous, 6 de març del 2014

Badanotis publica un article sobre l'exposició Sant Roc, un barri divers

Badanotis: "Puntada a puntada les dones de Sant Roc mostren el seu barri en el Centre Cívic Can Basté de Barcelona"

"Quan era petita ajudava a cuidar als meus germans, jo sóc la gran i havia d'estar amb ells perquè els meus pares anaven a vendre i no podíem anar a l'escola. De petita no sabia ni llegir ni escriure, i ara que estic a l'Ateneu aprenc una mica. El meu fill el porto a l'escola perquè no sigui com jo el dia de demà. Estem aprenent totes juntes, les dones marroquines, i les dones gitanes. Unes aprenem de les altres, nosaltres aprenem d'elles i elles de nosaltres'.

Puntada a puntada les dones de Sant Roc estan disposades a donar a conèixer el seu barri, les històries que es viuen, com són els seus carrers, la seva gent. Ho fan a través dels seus teixits, teixits que porten a terme arran d'un projecte de la Fundació Ateneu Sant Roc i en els quals treballen la tècnica de l'arpillera; arpillera és el nom amb què es coneix a la peça tèxtil gruixuda i aspra fabricada amb diversos tipus d'estopa, que sol utilitzar com a element cobertor, i en la fabricació de sacs i peces d'embalatge. Segons la historia, fer d'arpillera era i és un tipus de treball, molt vinculat a Xile, realitzat majoritàriament per dones, que a la vegada han utilitzat diferents tècniques de costura que ha servit per a explorar temes que les han afectat directament, com per exemple conflictes armats, situacions de repressió i de vulneració dels drets humans, o situacions de violència, a més de plasmar diferents situacions quotidianes, així com somnis, esperances i desitjos.

Des del moment que m'arriba la notícia de què les dones de Sant Roc exposaran aquests dies en el Centre Cívic Can Basté, a Barcelona, m'entra la curiositat; les he seguit, vull dir a les arpilleres de Sant Roc, altres vegades, i m'encanta la manera que tenen d'explicar les seves històries, i ara, una vegada més, són les encarregades de traslladar la història de Sant Roc, el seu dia a dia al barri més enllà de Badalona. Qui millor que dones que viuen dia a dia al barri per explicar com és?

Tal com arribo a Can Basté trobo que les responsables del centre estan col·locant un cobertor a la façana amb el símbol de la dona, el centre ha programat diverses activitats al voltant del Dia de la Dona, entre elles està donar veu a les dones de Sant Roc. Entro al centre i és la primera mostra que es veu: màgica, il·lusionant;  són treballs que han sortit de Badalona, fets a mà, i no només això, a més conten històries, històries reals, que han viscut. Trobo la plaça Roja feta amb teixit , també la fira de Sant Jordi i la fira d'artesania ... Trobo històries de dones gitanes, dones marroquines, diferents cultures que s'han unit a través de la costura, a través d'un espai d'intercanvi... Que una vegada es van posar a traslladar les seves històries de vida, les seves emocions a la tela, van veure que no són tan diferents les unes de les altres.
Fins el proper 17 de març pots submergir-te en aquestes realitats sota el títol de 'Sant Roc, un barri divers', i gaudir de cada puntada plena de vida, ja saps, al Centre Cívic Can basté, passeig de Fabra i Puig 274 de Barcelona.

>>Llegir a Badanotis: http://www.badanotis.com/noticia.php?n=8218
>>Veure imatges a Badanotis: http://www.badanotis.com/galeria.php?n=1020

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada