dijous, 25 de setembre del 2014


 SEW TO SPEAK. Narrative textiles in Human Rights and Healing Practices. CUSIR PER PARLAR. Textils que parlen de drets humans i pràctiques que sanen.
 
Universitat de Webster, Ginebra, 12-­‐14 Setembre 2014


Organització: Catherine Butterly, Rachel Cohen, Lisa Garlock, Cynthia Uccello, Catalina Woldarsky. 


Curadora i "tour" guiat exposició: Roberta Bacic.


Una trobada per al coneixement i diàleg d'experiències realitzades en diversos països dins del context de la defensa dels drets humans i, en gran part també, resultat de tallers que sumaven un objectiu terapèutic. Com diu la Lisa Garlock, docent del programa d'arteràpia de la universitat George Washington, USA, "el que en comú la teràpia i l'activisme és el canvi", i aquesta és la consigna que travessa la tasca de tots els professionals que van exposar la seva experiència: Es van dinamitzar els grups per donar espai a l'expressió amb tèxtils d'aquelles vivències reticents a ser explicades amb paraules: Experiències d'abusos, vulneració de drets humans, duels migratoris, traumes extrems, s'expliquen a través d'imatges cosides, amb l'objectiu de gestionar les emocions i promoure el procés intern de sanació que permeti l'empoderament, la mobilització, donar resposta.
 

La trobada va ser presidida per una exposició d'arpilleres i treballs tèxtils elaborats per artistes i grups de dones de Palestina, Equador, Xile, Zimbabwe, Sudàfrica, Kenya, Espanya, Brasil, Irlanda, Regne Unit, Canadà, Estats Units i Suïssa, comentada durant els tres dies del congrés. Amb una programació tan extensa, resultava un repte disposar de suficient temps per poder llegir i reflexionar sobre tantes històries, i estar present en els discursos de les ponents i de les facilitadores.




...

Les jornades finalitzen amb un breu "sharing", incapaç de drenar tot el contingut exposat i l'enorme potencialitat del compartit. Debat sobre com continuar compartint i la necessitat de crear aquesta xarxa mundial que connecti a totes les persones que reconeixen el poder de les arpilleres i actuen creant o facilitant tallers, sigui des del marc estrictament polític o amb una finalitat explícitament terapèutica. Seguim en el repte de continuar cosint i compartint tanta diversitat de processos.


Salut Torné, assistent al seminari. 14 setembre 2014


>>Veure tot l'article
>>Veure folletó de l'exposició

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada